הערמונית היא אחת משלוש הבלוטות המצויות באיברי המין והרבייה אצל גברים. בלוטת הערמונית המכונה פרוסטטה, הינה בלוטה הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, ועל אף גודלה הזעיר היא בעלת תפקיד מרכזי בכל נוגע ליצירת נוזל הזרע. בלוטת הערמונית המתפתחת באופן מואץ עד גיל 20, חווה גדילה מואטת בין גיל 20 ל-40, כאשר מרבית הגברים בגילאים אלו אינם סובלים מבעיות תפקוד מיני או רבייה הנובעים כתוצאה מבעיות בתפקוד הערמונית.
הערמונית – חשוב לדעת
הבעיות הנפוצות בקרב גברים בכל הנוגע לתפקוד הערמונית מתחילות בסביבות גיל ה-50, כאשר אחת הבעיות הנפוצות ביותר היא ערמונית מוגדלת. ברוב המקרים, הערמונית המוגדלת איננה מהווה בעיה מהותית לגברים בגילאים מתקדמים יותר, אך בחלק מהמקרים, הערמונית עלולה להמשיך בגדילתה וממצב של גדילה שפירית היא עלולה להתפתח לגידול סרטני הידוע בשם: סרטן הערמונית. הגורם המרכזי לגדילה שפירית של הערמונית הוא גילו הכרונולוגי של הגבר, כאשר ברוב המקרים, הגדילה השפירית מתחילה בסביבות גיל ה-50. יחד עם זאת, התסמינים הנלווים לגדילה שפירית של בלוטת הערמונית, מופיעים רק בסביבות גיל 60-65, ובין יתר התסמינים נכללים: הפרעות בתפקוד המיני, כאב הלווה לפעולת הטלת השתן, צורך תדיר במתן שתן ועוד.
מכיוון שברוב המקרים, גדילה שפירית של בלוטת הערמונית איננה מלווה בתסמינים המעידים על היווצרות הבעיה, האבחון הראשוני של מחלת סרטן הערמונית (במידה והיא מתפתחת) הינו מורכב ואף בלתי אפשרי ללא קיומן של מספר בדיקות אשר נועדו לצורך כך. כפועל יוצא מכך, ההמלצה לכלל הגברים מגיל 50 ואילך היא לקיים בדיקה שנתית אצל אורולוג מוסמך לצורך בדיקת בלוטת הערמונית.
אחת מהבדיקות הנערכות על ידי האורולוג לצורך גילוי ואיתור מוקדם של סרטן הערמונית היא בדיקה המכונה: בדיקת psa. בדיקה זו מתבצעת באמצעות חומר ה-PSA הקיים בגוף ומסייע לנוזל הזרע להפוך לנוזלי יותר. ערכים גבוהים של חומר PSA עלולים להעיד על בעיות בתפקוד הערמונית, לרבות, דלקות בערמונית או במקרים גרועים יותר על מחלת סרטן הערמונית. בדיקת psa הינה בדיקה אותה מומלץ לקיים אחת לשנה, וזאת בהתאם להמלצות הארגון האמריקאי לסרטן, המלצות אשר אומצו גם על ידי האגודה למלחמה בסרטן בישראל. במקרים בהם אחד מבני משפחתכם סבל מבעיות גדילה שפירית של הערמונית, מומלץ לקיים את בדיקת ה-PSA כבר בתחילת גיל 40. במידה וגם אתם מתקרבים לגיל 50, ואם גם אצלכם הופיעו שינויים פיזיולוגיים בעת מתן שתן, זה הזמן לפנות לאורולוג מוסמך המתמחה בביצוע בדיקות PSA.