הליכי ההוצאה לפועל עלולים לכלול גם מינוי של כונס לנכסיו של החייב. מינוי זה הוא חלק בלתי נפרד מתהליך החזרת הכספים של בעל החוב, והוא נעשה במטרה למכור נכס מסוים שבבעלותו בכדי להחזיר חלק מהחוב. במקרים מסוימים עורך הדין של התובע, ממונה על ידי ראש ההוצאה לפועל בתור הכונס. תהליך זה מתבצע בכתב ומאפשר לכונס, לתפוס את הנכס ולמכור אותו למרבה במחיר. הכונס פועל מכוחו של בית המשפט ולכן כל התהליך נחשב למשפטי. לכונס עצמו יש סמכות משפטית כנגד בעל החוב על פי חוק ההוצאה לפועל, ולכן בעל החוב מחויב לפעול לפי חוק זה. יש מצבים בהם צד שלישי נוסף הופך מעורב, בטענה כי הוא בעל הזכויות על הנכס הנמכר, ובמקרה זה כונס נכסים פונה לראש הוצאה לפועל והוא בוחן את המקרה לגופו.
תהליך מימוש הנכסים
יש מקרים בהם כונס נכסים יבקש מראש ההוצאה לפועל, להיות הכונס עבור נכסים מסוימים של בעל החוב. במקרה זה, הכונס יכול לבצע פעולות שונות בכדי להביא למכירתו של הנכס. במקרה בו הנכס הוא רכב, הכונס מאתר את המכונית, גורר אותה למחסן ההוצאה לפועל ומוציא אותה למכירה. במקרה של דירה או נכס נדל״ן אחר הסיפור מעט שונה. הכונס יכול לתפוס את הנכס ולהביא למימוש שלו, אך במידה והנכס שייך לבעל החוב והוא ו/או בני משפחתו גם גרים שם, עליו למצוא פתרון חלופי עבורו, אחרת לא יוכל לממש את הנכס. רק במידה ויש אישור למימוש הנכס, הכונס יוכל לפנות את בעל הנכס במטרה לבצע מימוש. השלב הבא הוא פרסום הנכסים של החייב. המודעה בה מפורסם הנכס, מפרטת את המקום בו ניתן לצפות בו ובתנאים להשתתפות במכרז.
יש חשיבות גבוהה לתהליך זה, שכן מדובר בתהליך בו כרוכות הוצאות רבות ביניהן שכר טרחתו של הכונס, אשר במקרים מסוימים עלול להקטין באופן משמעותי את ערכו של הנכס. לכן במידה והחייב יקדם את התהליך מרצונו החופשי, תוך הבטחה של תשלום מידיי לתיק הוצאה לפועל ההוצאות יכולות לקטון באופן משמעותי, והסיכויים למצות את ערכו של הנכס יגדלו. במצבים בהם כונס נכסים פוגע ללא הצדקה או פועל שלא בהתאם לחובותיו על פי החוק, יכול ראש או בעל התפקיד המתאים במחלקה המתאימה במסגרת הוצאה לפועל לחייב את הכונס בנזק שנגרם. יחד עם זאת, לבעל החוב אסור להפריע לכונס במילוי תפקידו ועליו לבצע את כל מה שהכונס דורש ממנו, בכל הקשור לנכסים. בעל החוב מחויב למסור לכונס כל מסמך או הוכחה הקשורים לנכס.