אחד הפרמטרים החשובים ביותר בניהול עסק מצליח הוא הבנה בדוחות הכספיים ובהתנהלות השוטפת דרך הניתוח שלהם. נכון, רבים מאיתנו לא מחבבים את ההתעסקות היומיומית בדוחות העסקיים, בלשון המעטה, אך כל ניסיון וידע בקריאת הדוחות הללו יכולים לשפר באופן ניכר את תפקודו של העסק שלכם. לא קל ולא פשוט להפוך את כל המרכיבים השונים של העסק לטבלאות ולפעולות חשבון, אך בכדי לרומם את העסק ולאפשר לו התקדמות בשלבי הסולם, הבנת דוחות אלה היא בגדר חובה. כמובן שלכל עסק יש להתאים את הדוחות הספציפיים שלו אך אם מסתכלים בראייה מרחבית יש מספר דוחות שחשובים לכל עסק.
- דוח תזרים מזומנים – דוח זה הוא אחד מהדוחות החשובים ביותר והוא מלווה את העסק מתחילת דרכו. מטרתו של הדוח היא בראש ובראשונה לשקף את מצב התזרים של העסק. דרך הניתוח של הדוח, ניתן לנהל את העסק מבחינה פיננסית. ניהול תזרים מזומנים נכון, מאפשר לבעל העסק להביט קדימה ולהבין את המצב העתידי של העסק. הבנה זו מאפשרת לדעת איפה העסק עומד היום, אילו החלטות ניתן לקחת והאם לעסק עלולה להיווצר בעיית תזרים עתידית. דוח תזרים מזומנים מאפשר לנו לדעת כמה מזומנים נכנסים ויוצאים מחשבון הבנק של העסק והצגה של פעולות פיננסיות עתידיות של העסק. כמו כן, ניהול תזרים מזומנים באמצעות הדוח יאפשר לנו לתכנן בצורה אידיאלית את גביית התשלומים מהלקוחות, הוצאת תשלומים לספקים וכדומה.
- דוח רווח והפסד– דוח זה מטרתו העיקרית היא להציג לנו את ההכנסות וההוצאות של העסק בזמן נתון לפי תקופה. הנתונים הנמצאים בדוח מאפשרים לנו להבין את פעולתו של העסק אך אינם עוסקים במזומנים הזורמים בחשבון, כלומר, הדוח מתעדכן אך ורק בהתאם לחשבוניות שיוצאות בגין הוצאות. לעתים, בעלי עסק מבלבלים בין דוח רווח והפסד לדוח הקודם. תפקידו של דוח רווח והפסד הוא לעדכן הכנסה אשר נרשמה בעקבות סחורה שיצאה ובגין הסחורה שיצאה נכתבת חשבונית. מכיוון והדוח עובד על פי חשבוניות אשר יוצאות מהעסק או נכנסות אליו, לעתים התמונה המדויקת שלו מתקבלת רק בסוף השנה בעקבות התאמות מס שצריך לבצע.
לסיכום, אלו שני הדוחות העיקריים שכל בעל עסק חייב להכיר ולהבין את פעולותיהם. מעבר לדוחות אלה קיימים דוחות נוספים כגון דוח מצב חשבון בנק אשר משקף את מצבו הנתון של חשבון העסק, דוחות מאזניים אשר מנתחים את הנכסים של העסק לעומת ההתחייבויות ועוד.